2 weken na de operatie

Hoi iedereen!

Ik ben ondertussen al ruim 2 weken aan het herstellen van mijn 1e operatie. Wat een opgave zeg!!

Nu terugkijkende op de eerste week na mijn operatie, kan ik eerlijk zeggen dat ik het best vond tegenvallen. Los van het feit dat ik totaal niet wist wat mij te wachten stond, waren die dagen echt heftig. Het lopen ging heel moeizaam en was erg pijnlijk. Kleine stukjes, van de bank naar de wc of naar de keuken, dat ging net. Maar de eerste dagen ben ik mijn huis niet uit geweest, want van 3 hoog traplopen zag ik nog zeker niet als een uitdaging! Ook moest ik 2 keer per dag mijn kousen wisselen. Ik heb kousen gekregen voor overdag en kousen voor ’s nachts. De kousen voor de nacht zijn iets soepeler en minder strak, die kreeg ik gelukkig ook zelf aan. Maar de kousen die ik overdag moet dragen zijn vreselijk! Met de pijn in mijn onderbenen was het voor mij onmogelijk om die kousen zelf aan te trekken. Gelukkig had ik hulp:

       

Langzaam kwam toen ook het besef dat ik het komende jaar, lees 24/7, die strakke en dikke steunkousen moet dragen. Tot aan de 4e operatie zullen deze kousen tot aan mijn lies zitten, maar na de 4e operatie zal dit gewisseld worden in een heel pak van enkels tot aan mijn borst. Ondanks dat ik wist waar ik voor gekozen had en ook heel goed weet waar ik het voor doe, wordt alles nu echt en realiteit. Maar niet alleen fysiek ook psychisch heeft het veel met mij gedaan. Ik was ineens hulpbehoevend en had veel ondersteuning nodig. Met alle liefde hebben mijn ouders en mijn vriend mij geholpen om alles zo comfortabel mogelijk te maken (hier ben ik ze eeuwig dankbaar voor) maar toch is het een breuk op je zelfstandigheid.  Ik ben nooit afhankelijk geweest.

 

Mijn bed was afgedekt met een zeil onder mijn hoeslaken met daarover nog een kleiner zeil die vocht absorbeert. Omdat de wonden de eerste week nog erg lekten waren deze voorzorgsmaatregelen helaas nodig. Ook over mijn benen kwam een absorberend zeil en dan pas mijn dekbed. Dat zag er zo uit:

 

 

 

 

 

Na ongeveer een week waren mijn benen niet meer blauw maar geel en keihard. HELP HELP! Wat gebeurde er? Grote paniek waarom mijn benen zo hard waren. Gelijk mijn lotgenoten benaderd met de vraag of dit ‘normaal’ is. Binnen no time kreeg ik tig geruststellende berichten dat iedereen dit heeft gehad na de eerste weken van de operatie. OPLUCHTING.. Paniek voor niks dus haha. De lege ruimte in mijn benen waren volgelopen met vocht, wat vervolgens is gaan harden omdat het teveel vocht is om af te voeren. Om dit weer soepel te gaan krijgen moest en moet ik nog steeds veel bewegen en zorgen dat mijn kuitspieren aan het werk blijven. Mijn kuiten zorgen ervoor dat mijn lymfe het vocht gaan afvoeren. Ook de oedeemtherapie is hier belangrijk voor. Denk niet dat dit geheel pijnloos is hoor. Het is een hel. Gelukkig heb ik een lieve therapeute die heel veel met mij klets waardoor ik enigszins afgeleid ben, maar ik hoop toch zeer dat de massages snel resultaat gaan opleveren.

 

 

 


Zo werd mijn door de assistente van de dokter verteld dat bleekselderij goed helpt voor het afvoeren van vocht. Mijn nieuwe verslaving is geboren.. ‘BLEEKSELDERIJ’!!! Alles wat helpt voor het afvoeren van mijn vocht, doe ik! Dus bij deze.. Hello bleekselderij! Bye bye chocola!

 

 

 

 

 

Na 2 dagen kon ik mij heeeeel langzaam en met veel pijn verplaatsen in mijn huis. Eerlijk, ik vond mijn huis heel erg leuk. Maar als je een week lang alleen maar rondjes loopt in je eigen huis, dan ben je er wel een keer op uitgekeken haha.

Gelukkig krijg ik sinds afgelopen week de kousen met het hulpmiddel zelf aan, zoals je ziet op de foto’s. Anders is het echt niet te doen!

       

        

 

Maar.. ze knellen erg mijn heilige kleine teen af.. OPLOSSING.. iets in de kous stoppen zodat die niet meer op mijn teen drukt. Wat kon dat wezen? Ondertussen van alles geprobeerd, theelepel, de reader van de rabo, een pen, dop van een pot.. maar helaas werkt dat ook voor korte duur en kan ik daarmee niet in mijn schoen haha.

 

 

 

 

 

 

 

Het verschil tot nu toe. Links voor de operatie, rechts na de operatie.

 

I keep you posted!!

xxx

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *