Nazorg

Na iedere operatie mag ik 2 weken niet werken. Zeker gezien mijn werk, is het niet verstandig om eerder weer aan de slag te gaan.

Steunkousen
De nazorg start zodra de eerste operatie heeft plaatsgevonden. Na de operatie krijg ik direct steunkousen aan. Deze worden aangemeten in de kliniek en moeten zeker 10 dagen gedragen worden. Deze steunkousen dienen ervoor om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. De steunkousen zullen steeds vervangen moeten worden doordat de omvang van mijn benen veranderd.

Manuele lymfedrainage
Een week na de operatie moet ik beginnen met manuele lymfedrainage. Dit zal in het begin gemiddeld 3 keer per week moeten gebeuren. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Klik hier voor meer informatie over manuele lymfedrainage.

Endermologie (bindweefselmassage)
Naast de steunkousen en de manuele lymfedrainage, zal ik ook bindweefselmassage gaan krijgen bij de fysiotherapeut. Bindweefselmassage is een diepe intensieve massage die de doorbloeding bevordert, de afvoer van afvalstoffen stimuleert en zorgt voor cel vernieuwing. De massage wordt uitgevoerd in de dieper gelegen huiddelen (het onderhuidse bindweefsel) ten behoeve van duidelijk zichtbare huidverbetering. De bobbelige structuur van de huid worden minder zichtbaar en wordt gladder en strakker. Ook kunnen littekens sterk worden vervaagd en minder trekkerig aanvoelen. De operaties gaan een grote aanslag hebben op mijn huid. Om te voorkomen dat ik een slappe huid krijg, of huid wat gaat hangen is deze bindweefselmassage noodzakelijk.