Over mij

Jeugd, sporten en mijn lichaam toen..
Sporten is altijd mijn hobby geweest! In mijn kindertijd heb ik meerdere sporten beoefend, zo ben ik begonnen met zwemmen en turnen. Als tiener ben ik gaan streetdancen, waar na verloop van tijd ook boksen, fitnessen en hardlopen tot mijn dagelijkse routine behoorden.

Sinds mijn 12e levensjaar is mijn lichaam gaan veranderen. Alhoewel ik altijd tevreden was met mijn figuur, was er vanaf die tijd toch iets wat niet klopte. Mijn benen waren niet in verhouding met de rest van mijn lichaam. Viel dit op? Voor anderen niet direct, maar ik ervoer toen al veel ongemakken, zoals broeken die niet pasten, omdat de broek niet over mijn kuiten ging en bovenbenen die langs elkaar schuurden waardoor ik geen rokjes of jurkjes kon dragen. Daarnaast was het in de winter altijd een hel om laarzen te kopen, de rits van de laarzen ging nooit verder dicht dan tot aan mijn enkels en regenlaarzen die niet over mijn kuiten pasten. Kortom als puber en zeker in mijn tienerjaren was dit van invloed op mijn zelfbeeld. Met veel hoop ben ik destijds, zoals eerder beschreven, volop blijven sporten. Toch merkte ik dat de omvang van mijn benen bleef toenemen en zag ik deze verandering ook bij mijn bovenarmen komen. Dit merkte ik tijdens het passen van jasjes, colberts of blouses. Iedere keer in de paskamer was een domper, of eigenlijk een zware tegenvaller. ‘Weer iets wat niet past, weer het gevoel dat ik te dik ben’, was dan mijn gedachte. Toch zou niemand zeggen dat ik ‘gezet’ of ‘stevig’ was. Dit maakte het nog zwaarder, want iedereen aan wie ik dit probeerde uit te leggen, nam mij niet serieus. Ergens begrijpelijk omdat de rest van mijn lichaam prima in vorm was.


Het leven gaat verder
, mijn passie..
Ondertussen heb ik van mijn passie mijn droombaan gemaakt! Supertrots en met veel liefde ben ik leerkracht op het speciaal basisonderwijs. Tijdens mijn stageperiode (ondertussen al 8 jaar geleden) heb ik mijn hart verloren aan ‘speciale kinderen.’ Kinderen die net iets meer aandacht nodig hebben en een specifieke aanpak behoeven. Geweldig om mee te werken, ze geven mij zoveel voldoening! De afgelopen jaren heb ik op verschillende scholen gewerkt waaronder het ZMOK (Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen). Hier heb ik de bevestiging gekregen dat ik mijn droombaan gevonden heb! Tegenwoordig geef ik onderwijs aan kinderen in groep 7 op een SBO (Speciaal Basisonderwijs) school.


De ziekte
Afgelopen oktober heb ik te horen gekregen dat ik lijd aan ‘Lipoedeem’ gevorderd in fase 2. Lipoedeem is een chronische, niet te genezen, veelal pijnlijke ziekte met een bovenmatige toename van vetweefsel op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd en ontstaan er pijnlijke zwellingen (lymfoedeem). Mijn eerste gedachte was “eindelijk een naam voor mijn dikke benen en armen!”. Echter veranderde die gedachte al snel toen ik van de specialist hoorde wat de enigste manier is om deze akelige verdikkingen te verwijderen. Namelijk OPEREREN. Waar ik eerst dacht dat ik meer moest gaan sporten en nog gezonder moest gaan eten, denk ik nu ‘HELP OPEREREN!’. De specialist gaf aan dat ik er nu nog op tijd bij ben, omdat ik nog niet in fase 3 zit. Hierdoor kunnen zij nog veel voor mij betekenen en leveren de 5 benodigde operaties positieve resultaten op. Echter moest ik mij er van bewust zijn dat de operaties zo snel mogelijk plaats moeten vinden. Zou ik mij niet laten opereren, dan zou ik over 10 jaar niet meer voor de klas kunnen staan, niet meer met enige ritme kunnen sporten en zouden mijn benen en armen met forse mate toenemen. Mocht ik ooit een zwangerschap overwegen dan staat vast dat dit de groei van het vet bevorderd, aangezien er dan meer hormonen in mijn lichaam vrij komen. Kortom, de wereld zakte onder mijn voeten vandaan en ik heb alleen maar gehuild. Dag in… dag uit. Klik hier voor meer informatie over de ziekte.


Op de afbeelding hierboven  kun je zien hoe de fases eruit zien.


De behandeling
De ingreep bestaat uit vijf operaties. Elke operatie duurt ongeveer drie uur en kost gemiddeld 3000,00. De totale kosten bedraagt dus 15.000,00 (!!!). Volgens verzekeraars is het effect van de behandeling niet genoeg bewezen en wordt dit enorm bedrag dus NIET vergoed. HELP, begrijpen die verzekeraars dan niet hoe lipoedeem het leven van mij negatief beïnvloedt en dat een jonge vrouw als ik geen € 15.000,00 heb?

 

Hoe mijn leven veranderde, mijn lichaam nu..
Vanaf ongeveer mijn 20e levensjaar is de omvang van mijn benen en armen sneller gaan groeien en ben ik meerdere klachten, voor zover ik die nog niet had, gaan ondervinden. Zeker in mijn vak, sta ik de hele dag en heb ik ’s avonds heb ik zere en vermoeide benen en veel last van mijn knieën. Het is dan zwaar en moeilijk om van de bank of uit de stoel te komen. Gedurende de hele dag kraken en knakken mijn knieën. Het op mijn knieën zitten, of het door mijn hurken gaan, is pijnlijk. Dit komt door de vetophoping rondom mijn knieën en onderbenen in combinatie met het gewicht wat er op komt. De problemen met broeken, laarzen en jasjes kopen is toegenomen en betekent dat ik al jaren broeken draag met super veel stretch in een maat XL of groter. Met een maat S voor mijn bovenlichaam is dit totaal niet in verhouding. De afgelopen drie jaar zijn de pijnlijke klachten aan mijn benen toegenomen. De vele diëten en verschillende soorten trainingen hebben helaas geen positief effect gehad op mijn ledematen.

Hieronder zie je foto’s van mijn benen en armen nu